Associació Amics de la Seu Vella de Lleida

 
Premis Seu Vella
Fes-te soci
Patrimoni Mundial
Campanya de Donacions
Portada
 
Claustre
La planificació i construcció d'aquest enorme i majestuós claustre de la Seu Vella de Lleida es portà a terme com a conseqüència del desig del bisbe i del Capítol catedralici de voler dotar a la Seu d'un mirador sobre la ciutat. La seva enorme massa edificada hagué de tapar la façana principal, amb les seves portades i els seus acabats rics i originals.
 
La seva construcció segueix les directrius del Císter amb voltes de creueria sostingudes per arcades amb obertures adornades amb finíssima pedra calada. Cada ala té tres grans arcades apuntades que divideixen els costats en cinc trams. La seva llargada és d'una mitjana de 48 metres. L'amplada és de 9 metres. L'altura és proporcional a les mides anteriors.

 
 


La seva construcció s'inicià per la banda més immediata a la façana principal i sota un ordre de transició. Després d'una interrupció d'uns anys es continuà, sota plena influència gòtica. Tant podem admirar la ziga-zaga romànica, com els capitells zoomòrfics amb entrellaç, o el goticisme més perfecte de les columnes amb trencallums, contraforts rectangulars amb bordons cilíndrics, i capitells ornamentals amb temes vegetals i imatges intercalades.

 
A l'ala nord del claustre estigueren situades les dependències dels canonges, passant després a ser dependències administratives, on també s'hi distribuïen les almoines. En aquesta zona existí la primitiva capella de Santa Maria la Vella, la Sala Capitular, les dependències de l'Almoina, els forns de l'Almoina. L'accés a aquestes dependències es realitzava per les portes que són a la vista, entre les que destaca la porta plateresca propera a la façana principal del temple.